Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

200 χρόνια μετά…ο Άγιος Βησσαρίωνας στην Φιλιππιάδα!

200 χρόνια μετά…ο Άγιος Βησσαρίωνας στην Φιλιππιάδα!

Από τις 2 Μαΐου 1816 μέχρι τις 2 Ιουλίου 1817 και για μια περίοδο δεκατεσσάρων μηνών, η τρομερή πανώλης νόσος ενέσκηψε στην πόλη της Φιλιππιάδος επιφέροντας τον θάνατο σε περίπου τρεις χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές.

Στην δύσκολη αυτή περίσταση και ενόσω διαρκούσε η επιδημία, πολλοί εγκατέλειψαν την Φιλιππιάδα προκειμένου να σωθούν. Περίπου τριακόσιες οικογένειες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος - ήταν εποχή Τουρκοκρατίας, βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στις Ιερές Μονές της Άρτας, Κάτω Παναγιάς, Θεοτοκιού και Βλαχέρνας.

Η πόλη και η ευρύτερη περιοχή απαλλάχτηκε οριστικά από τον φοβερό λοιμό της πανώλους, όταν μετά από πρόσκληση των τοπικών αρχών, οθωμανικών και εκκλησιαστικών, έφθασε στην Φιλιππιάδα η ιερά και χαριτόβρυτος κάρα του αγίου Βησσαρίωνος, επισκόπου Λαρίσης του θαυματουργού, του και κτήτορος της Ιεράς Μονής Δουσίκου Πύλης Τρικάλων.

Έκτοτε ο άγιος Βησσαρίων καθιερώθηκε ως ο πολιούχος της Φιλιππιάδος και η μνήμη του εορτάζεται πανηγυρικώς στις 15 Σεπτεμβρίου συγκεντρώνοντας πλήθη πιστών από την πόλη και την γύρω περιοχή.

200 χρόνια μετά ο άγιος Βησσαρίων έρχεται στην Φιλιππιάδα (Σάββατο 21 Οκτωβρίου-Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017) προκειμένου να ευλογήσει εκ νέου την πόλη και τους ανθρώπους της, επιβεβαιώνοντας από τη μεριά του την υψηλή προστασία και σκέπη της περιοχής, κι ανανεώνοντας από τη μεριά μας τους δεσμούς πίστεως και αγάπης προς τον λυτρωτή άγιο και δι᾿ αυτού προς τον κατεξοχήν Άγιο και Λυτρωτή, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

Καλούμε τόσο τους Φιλιππιαδιώτες - που άλλωστε είναι οικείοι του αγίου λόγω της καθημερινής σχέσης και της ενοριακής αναφοράς τους - αλλά και κάθε πιστό από την ευρύτερη περιοχή, να έλθουν προσκυνητές της τιμίας κάρας του αγίου Βησσαρίωνος προκειμένου και τον άγιο να τιμήσουν και την ευλογία του να λάβουν πλούσια στη ζωή τους.
Άγιε ιεράρχα Βησσαρίων πρέσβευε υπέρ ημών!

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο
του Ι. Ν. Αγίου Βησσαρίωνος Φιλιππιάδος

 Φωτογραφία του χρήστη Ενορία Αγ. Βησσαρίωνα Φιλιππιάδας.